Notiuni generale  minime despre boala  Parodontala, Dr. Roxana Maria Stoica, Medic Rezident Parodontologie.

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala sau “parodontoza” denumirea populara, este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator. Se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada, gingie, ligamente parodontale si os alveolar. Boala parodontala poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si a osului care sustine dintii.

Care sunt cauzele si factorii favorizanti ai bolii parodontale ?

Factorul primar in etiologia bolii parodontale il constituie placa bacteriana care, din punct de vedere clinic, nu poate fi indepartata prin jet de apa sau simpla clatire. Placa bacteriana poate fi prezenta si pe alte zone dure din cavitatea bucala, cum ar fi: suprafetele obturatiilor, proteze fixe sau mobile, aparate ortodontice, impanturi.
Placa bacteriana care ramane pe dinti mai mult de 2-3 zile se poate mineraliza, aparand astfel tatrul dentar.Tartrul dentar este, la randul lui, intotdeauna acoperit de un strat de placa bacteriana inca nemineralizata.
Tartrul reprezinta cel mai important factor favorizant al inflamatiei parodontale si implicit al bolii parodontale , prin faptul ca exercita un rol mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans, chiar iritant, prin cresterea sa in volum, cu tesuturile parodontiului si impiedica, in unele zone, accesul mijloacelor de curatire artificiala si autocuratire.
In raport cu dispozitia sa la nivelul dintelui tartrul poate fi supragingival(vizibil de suprafetele dentare, depozit de culoare alb-galbena, friabil, moale, grunjos si se disloca cu usurinta), sau subgingival (ascuns sub gingie, de culoare maronie inchis, consistenta crescuta, dens, greu de dislocat, detectat de medic cu ajutorul unor sonde exploratorii)

Care este primul pas in tratamentul afectiunilor parodontale?

Prin urmare, primul pas in tratamentul antimicrobian al bolii parodontale il reprezinta detratrajul parodontal . Acesta consta in indepartarea minutioasa a tartrului supragingival si in principal a tartrului subgingival, care de cele mai multe ori nu este indepartat prin detatrajul clasic. Curatarea se face cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete, sau, in functie de situatie se poate utiliza o tehnica mixta care combina ultrasunetele cu tehnici manuale.Ambele procedee slabesc si indeparteaza placa bacteriana si depunerile de tatru.
In plus, procedura standard poate fi insotita de irigari cu substante antibacteriene sau antibiotice locale care au rolul de a reduce numarul bacteriilor de la nivelul gingiei.
La finalul sedintei de detatraj parodontal voi oferi intructiuni de igiena orala completa, adaptate situatiei clinice a pacientului.

Dr. Roxana Stoica
Medic Dentist
Parodontologie
0722 720 366